SGARIBOLDI certifikat Industrija 4.0

In Novice by Aleš Urbanija

Sgariboldi, ki je eden vodilnih ponudnikov mešalno krmilnih prikolic je pred kratkim pridobil certifikat Industry 4.0 za italijanski trg.

Prizadevanje za inovacije je pomembnejše kot kdaj koli prej, zato smo veseli, da bomo izvedeli o prihodnjih podobnih projektih na vašem trgu in ta prvi korak delili z vami.

KAJ SPLOH JE INDUSTRIJA 4.0

Smo sredi pomembne preobrazbe glede načina proizvodnje izdelkov zahvaljujoč digitalizaciji proizvodnje.
Ta prehod je tako prepričljiv, da ga imenujejo industrija 4.0, da predstavlja četrto revolucijo, ki se je zgodila v proizvodnji.
Od prve industrijske revolucije (mehanizacija prek vode in pare) do množične proizvodnje in montažnih vodov z električno energijo v drugi, četrta industrijska revolucija bo s sprejetjem računalnikov in avtomatizacije prevzela tisto, kar se je začelo v tretji, in jo izboljšalo s pametnimi in avtonomni sistemi, ki jih poganjajo podatki in strojno učenje.

Čeprav nekateri odpuščajo industrijo 4.0 zgolj kot tržno besedo, se v proizvodnji pojavljajo premiki, ki si zaslužijo našo pozornost.

Industrija 4.0 optimizira informatizacijo industrije 3.0

Ko so bili računalniki predstavljeni v industriji 3.0, je bil moten zaradi dodajanja povsem nove tehnologije.

Zdaj in v prihodnosti, ko se odvija industrija 4.0, so računalniki povezani in med seboj komunicirajo, da na koncu sprejemajo odločitve brez človekove vpletenosti.

Kombinacija kiber fizičnih sistemov, interneta stvari in interneta sistemov omogoča industrijo 4.0 in pametno tovarno resničnost.

Zaradi podpore pametnih strojev, ki so vedno bolj pametni, ko dobijo dostop do več podatkov, bodo naše tovarne postale bolj učinkovite in produktivne ter manj potratne.

Navsezadnje je mreža teh strojev med seboj digitalno povezana in ustvarja in izmenjuje informacije, kar ima za posledico resnično moč industrije 4.0.

Aplikacija 4.0 danes

Medtem ko mnoge organizacije še vedno zanikajo, kako bi lahko industrija 4.0 vplivala na njihovo poslovanje ali si prizadevala najti nadarjenost ali znanje, da bi ga najbolje znala uporabiti za svoje edinstvene primere uporabe, danes številne druge izvajajo spremembe in se pripravljajo na prihodnost, kjer bodo pametni stroji izboljševali svoje poslovanje.

Tu je le nekaj možnih aplikacij:

Prepoznavanje priložnosti:

Ker povezani stroji zbirajo ogromno količino podatkov, ki lahko obveščajo o vzdrževanju, zmogljivosti in drugih težavah, ter analizirajo te podatke za prepoznavanje vzorcev in vpogledov,

ki jih človek ne bi mogel storiti v razumnem časovnem okviru, industrija 4.0 ponuja priložnost za proizvajalce, da hitro in učinkovito optimizirajo svoje poslovanje s tem, da vedo, na kaj je treba biti pozoren.

Afriški rudnik zlata je s pomočjo podatkov senzorjev v svoji opremi med izpiranjem ugotovil težavo s stopnjo kisika. Ko so to odpravili, so lahko svoj pridelek povečali za 3,7%, kar jim je prihranilo 20 milijonov dolarjev letno.

Optimizirajte logistiko in dobavne verige: Povezana dobavna veriga se lahko prilagodi, ko so predstavljene nove informacije.Če vremensko zamudo poveže pošiljko, se lahko povezani sistem proaktivno prilagodi tej realnosti in spremeni prednostne prioritete proizvodnje.

Avtonomna oprema in vozila: Obstajajo ladjedelnice, ki uporabljajo avtonomne žerjave in tovornjake za racionalizacijo operacij, ko sprejemajo ladijske zabojnike.

Roboti: Nekoč le za velika podjetja z enako velikimi proračuni je robotika zdaj cenovno dostopnejša in na voljo organizacijam vseh velikosti.

Od izbire izdelkov v skladišču do priprave na odpremo lahko avtonomni roboti hitro in varno podpirajo proizvajalce.

Roboti premikajo blago po skladiščih Amazon, prav tako pa zmanjšujejo stroške in omogočajo boljšo uporabo talnega prostora pri spletnem trgovcu.

Proizvodnja dodatkov (3D-tiskanje): Ta tehnologija se je v zadnjem desetletju izjemno izboljšala in je napredovala predvsem od uporabe prototipov do dejanske proizvodnje.

Napredek pri uporabi kovinskih aditivov je odprl veliko možnosti za proizvodnjo.

Internet stvari (Internet of Things) in oblak (Cloud): Ključna sestavina industrije 4.0 je internet stvari, za katerega so značilne povezane naprave.

Te ne samo, da pomagajo pri notranjih operacijah, temveč lahko z uporabo okolja v oblaku, v katerem se shranjujejo podatki, opremo in operacije optimizirajo tako, da se uporabi vpogled drugih, ki uporabljajo isto opremo ali da se manjšim podjetjem omogoči dostop do tehnologije, ki je ne bi bila sposobni sama.

Medtem ko se Industrija 4.0 še vedno razvija in morda ne bomo imeli celotne slike, dokler ne pogledamo 30 let nazaj, podjetja, ki uporabljajo tehnologije, spoznajo potencial industrije 4.0.

Ta ista podjetja se prav tako spopadajo s tem, kako nadgraditi svojo sedanjo delovno silo in prevzeti nove delovne obveznosti, ki jih omogoča internet 4.0, in zaposliti nove zaposlene s pravimi znanji.

 

Povzetek po Forbes, Bernard Marr.