Image

Zakaj


Živa tla so osnova za pridelavo kvalitetne in kakovostne hrane in pomemben zaveznik v boju proti podnebnim spremembam. Slednje zato, ker tla skladiščijo ogljik in uravnavajo (deževno) vodo. Toda onesnaženje, urbanizacija, erozija in prekomerno izkoriščanje ogrožajo kakovost tal. Uporaba fitofarmacevtskih sredstev ima prav tako negativen vpliv na pravilno razporeditev vode v tleh.

Vse bolj se srečujemo z ekstremnimi vremenskimi razmerami. Na primer, ob močnih padavinah obstaja večje tveganje za izpiranje tal in zadrževanje vode v zgornjih plasteh tal. Preprečevanje izpiranja in zadrževanja vode na površini je možno le z dovolj organske snovi v tleh. S pravilno pripravo in vzdrževanjem optimalno pripravljenih tal, omogočamo prepuščanje vode v nižje plasti in s tem skladiščenje za sušne čase. Praksa je pokazala, da velik problem predstavlja tudi zbitost tal.

Zbitost tal nastane zaradi težkih strojev in prevelikega števila prehodov za obdelavo tal. Včasih je zbitost tal tudi posledica dela v preveč vlažnih pogojih. Rezultat zbitosti tal je, da se pridelki ne morejo pravilno ukoreniniti, s tem pa je tudi motena oskrba korenin z vodo in hranili v tleh (drenažni in kapilarni učinek se zaradi zbitosti tal poruši).

Rotacijski prekopalnik Eco-Mix je odličen stroj za reševanje teh težav.

Koncept rotacijskega prekopalnika


Rotacijski prekopalnik je zgrajen tako, da se v enem prehodu spopade z vsemi zgoraj omenjenimi težavami (ponuja celo možnost neposrednega sejanja) in se tako izognete dodatnemu prehodu po obdelanih tleh. Posledično Eco-Mix prihrani čas in denar.

Kako to deluje?


Opcijsko lahko pred rotacijski prekopalnik Eco-Mix pritrdimo podrahljač Culter 3.0, ki zagotavlja odpravo globinskega zbitja tal. Podrahljač je sestavljen iz 4 do 6 nogač, ki lahko rahljajo tla do globine 60 cm. Zahvaljujoč ozki nogači s 6 cm široko konjico, lahko zbita tla zrahlja z minimalno porabo goriva ter brez mešanja tal.

Rotacijski prekopalnik Eco-Mix ima na glavni gnani gredi na katero so pritrjene lopatice majhno vrtilno hitrost, tako da omogoča zajemanje in mešanje večjih grobih kosov zemlje. Zaradi edinstvene oblike in položaja lopatic ne pride do razmaza ampak zemlja ostane v grudah. Prav edinstvene lopatice omogočajo, da se organska snov zadrži v zračni vrhnji plasti tal, kjer jo lahko korenine rastlin s pomočjo mikroorganizmov tudi absorbirajo. Vsaka lopatica se ob polnem vrtljaju premakne za do 25 cm naprej, s tem pa se ustvarjajo idealno velike grude zemlje. Posledica tega je lepo zračna in prepustna zemlja. Idealna delovna globina rotacijskega prekopalnika je med 10 in 12 cm.

Glavna prednost Eco-Mix-a je, da zeleno gnojilo, hlevski gnoj in velike količine ostankov pridelka niso problem, saj rotacijski prekopalnik zagotavlja, da se enakomerno mešajo po celotni delovni globini.

Zaradi lepo premešane in  obdelovalne zemlje po prehodu s rotacijskim prekopalnika Eco-Mix se zelena gnojila, hlevskega gnoja in ostanki pridelka razgradijo in pretvorjeni v organsko snov tam, kjer je to najbolj potrebno, kar omogoča da rastline ni potrebno dodatno dognojevati z umetnimi gnojili.

Za  glavno gredjo je nameščen gnan spiro valj. Izberete lahko klasičen letvasti valj, obročasti valj,… Primeren valj se izbere glede na vrsto zemlje in pridelka, ki ga želite posejati. Gnani spiro valj je idealen za fino in gladko setveno posteljico, obročasti valj pa je primeren za pripravo bolj grobe setvene posteljice.

Združevanje


Z združevanjem prehodov prihranimo gorivo, čas in obrabo traktorja. Zasnova rotacijskega prekopalnika Eco-Mix upošteva možnosti kombinacije z drugimi stroji, zaradi česar ga lahko uporabljamo izredno vsestransko. Ravna zasnova rotacijskega prekopalnika omogoča več možnosti za tritočkovno vpetje ali fiksno vpetje za sejalnico. To omogoča kombiniranje, da skombiniramo obdelave in priprave tal in neposredno setev v le enem samem prehodu.

Izkušnje so nas in naše stranke naučile, da že sama kombinacija različnih delovnih korakov zagotavlja večji končni doprinos.

Rotacijski prekopalnik Eco-Mix nudi tudi odlično delo v kombinaciji s čelnim mulčerjem ali rezalnim valjem. Koruzna slama, zeleno gnojilo ali strnišče se nato še bolje in lepše vmešajo. Rotacijski prekopalnik v kombinaciji s poljubno sejalnico vse faze priprave in setve opravi v enem prehodu, s tem preprečujemo in odpravljamo zbijanje tal.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Potrebujete nasvet pri nakupu strojev za lažjo obdelavo tal?

Strinjam se, da me BRAU d.o.o. občasno obvešča o ugodnostih, novostih in posebnih ponudbah preko

Z oddanim obrazcem se strinjate z uporabo vaših osebnih podatkov.

Deli naprej