Image

-Minimalna obdelava tal-

Plitka obdelava tal, ki vkompinira organkse snovi v zemljo za naslednji pridelek. Stroj rahlja zemljo v globino in jo minimalno zmeša.

Delovna širina:
300 cm
Vrsta tal:
vse vrste tal
Delovna globina:
od 8 do 16 cm

Zahtevane konjske moči:
0 - 90 KM (L brez podrahljača)
0 - 150 KM (L brez podrahljača)
125 - 175 KM (L s podrahljačem)
125 - 235 KM (Z s podrahljačem)

Imants rotacijski prekopalniki poskrbijo za vašo zemljo
Za minimalno in intenzivno mešanje tal in globoko prekopavanje je podjetje Imants razvilo rotacijski prekopalnik Eco-Mix v kombinaciji s podrahljačem Culter.

Na splošno lahko o obdelavi tal rečemo naslednje:

  1. Čimveč organskih snovi je potrebno pustiti v zemlji. To pomeni, da mora čimveč ostankov ostati na zemljišču.
  2. Če so pristorni organski ostanki, jih je najbolje vmešati v zemljo, preden oksidirajo in se sprostijo v ozračje. To skrbno mešanje omogoča tudi prost pretok zraka in vode, kar izboljša prepustnost zraka in sposobnost zadrževanja vode.
  3. Dobro je, da je zemlja po temeljitem mešanju nekoliko stisnjena. To povzroči, da organski ostanki ne oksidirajo tako hitro in ga talni organizmi pretvorijo v hranila za življenje v tleh.
  4. Veliko vlogo pri vezavi ogljika v tleh ima korenina rastlin. Zato je potrebno poskrbeti, da ima korenina čim več prostora. To predvsem pomeni, da je potrebno razbiti trde plasti zemlje, ki jih povzročajo težki priključki in preveliko število prehodov. Manj prehodov s stroji zagotavlja manjšo možnost zbijanja in  posledično boljšo kapilarnost z vodo.
  5. V zadnjih letih smo v podjetju Imants razvili točno tak stroj, ki je potreben za opravilo: kombinacija Eco-Mix s podrahljačom Culter.
  6. Eco-Mix ustvari ustrezno strukturo tal, ostanejo organski ostanki malo pod površjem zemlje. Na ta način ostanejo vsa hranila v zgornji plasti zemlje.  Z zadrževanjem tega organskega materiala v zgornji plasti tal postanejo tla tudi bolj odporna na odnašanje zemlje. Rotacijski prekopalnik zagotavlja rahlo stisnjeno zemljo.
  7. Obdelava tal z Imants rotacijskim prekopalnikom zagotavlja poleg zaščite tal in povečanega pridelka tudi bolj okoljevarstveni pristop.
  8. Eco-Mix v kombinaciji s Culter-jem je primeren tudi za kombiniranje s sejalnicami. S kombinirano obdelavo tal ne prihranite le časa in denarja, temveč tudi ohranjate dobro strukturo tal. 

KONSTRUKCIJA ECO-MIX ROTACIJSKEGA PREKOPALNIKA

Eco-Mix podjetja Imants je rotacijski prekopalnik, ki je bil posebej razvit za obdelavo tal brez obračanja zemlje. Stroj je idealen za tradicionalno in/ali ekološko kmetijstvo in vrtnarstvo.

Odvisno od tega, kaj potrebujete na svoji kmetiji, vam lahko podjetje Imants svetuje pravi Eco-Mix rotacijsi prekopalnik za vas. Obstajajo, na primer stroji Eco-Mix, ki so primerni za uporabo z lahkimi (L) ali težjimi (Z) traktorji. Stroji obdelujejo zemljo s pomočjo lopatic, ki so na vreteno pritrjene s pomočjo nosilca lopatic. Obstajajo stroji za prekopavanje, ki lahko delajo površinsko (najmanj 12 cm globoko) in tudi takšni, ki delajo zelo globoko (do 135 cm). 

Imants rotacijski prekopalnik obdeluje zemljo s pomočjo lopatic, ki so na vreteno pritrjene s pomočjo nosilca lopatic. Eco-Mix sestavljajo 4 nosilci, ki tvorijo krog. Zaradi počasi vrteče se in osi, ki deluje na površini, je življenje v tleh le minimalno moteno.

REZILO SX PREKOPALNIKA

Lopatica primerna za vse vrste tal, razen za mokra glinena tla.

Vsi rotacijski prekopalniki so opremljeni z varovalno sklopko za omejevanje navora.

Pogon rotacijskega prekopalnika Eco-Mix z gnano brano.

Podrahljavanje, da ali ne?
Idealna delovna globina stroja Eco-Mix je 12 cm z razponom delovne globine od 8 do 20 cm. Za dobro povezavo z globljimi plastmi tal priporočamo uporabo Eco-Mixa v kombinaciji z podrahljačem Imants Culter.

Noge podrahljača razbijejo trde moteče plasti zemlje, ki so pod delovnim območjem lopatic, kar spodbuja rast korenin, shranjevanje vode in kapilarno delovanje.

Delovno globino Eco-Mixa in podrahljača Culter je možno neodvisno nastavljati. Culter je mogoče nastaviti na največjo delovno globino 60 cm. Idealna hitrost vožnje je 6 km/h. 

Culter je neodvisen globinski podrahljač. Lahko se uporablja samostnojno ali v kombinaciji z drugimi stroji (glej Imants Culter).

Pod površjem zemlje
Tako na površini kot v globini zemlje se ustvari uravnotežena struktura tal. Pod površjem je za vse kulture zelo pomembno, da lahko korenine prosto rastejo, da lahko dosežejo gnojila in vlago. Aerobno življenje v tleh se mora počutiti dobro. Zato je pomembno ravnovesje kapilar (zrak), vlage in hranil. Z dvigovanjem trdih plasti zemlje, mešanjem organskega materiala in rahlim pritiskom zgornje plasti, so ti kriteriji izpolnjeni. Za to poskrbi Eco-Mix v kombinaciji z globinskim podrahljačem Culter.

Združevanje prehodov

Rotacijski prekopalnik Eco-Mix lahko uporabljate pri pripravi tal za setev ali sajenje. Lahko pa jih uporabite tudi pripravo tal in setev v enem prehodu. Stroj v prvi fazi zrahlja zemljo in nato poskrbi za gredico. Stroj zagotavlja, da so v enem prehodu opravljene vse operacije. S kombinacijo opravil ne prihranite le časa in denarja, temveč koristite tudi strukturi tal. Obdelava tal s stroji Imants ščiti zemljo in okolje.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Potrebujete nasvet pri nakupu strojev za lažjo obdelavo tal?

Strinjam se, da me BRAU d.o.o. občasno obvešča o ugodnostih, novostih in posebnih ponudbah preko

Z oddanim obrazcem se strinjate z uporabo vaših osebnih podatkov.

Deli naprej