Zamenjava starega z novim Schäfferjevim 9640T teleskopskim kolesnim nakladalnikom

In Novice by Mojca

Irski živinorejec je zamenjal John Deere nakladalnik z novim Schäfeerjevim 9640T teleskopskim kolesnim nakladalnikom.

(tekst in slike EOGHAN DALY)

Lahko nemški nakladalnik upraviči zamenjavo dobrega predhodnika?

"Nismo samo šli ven in kupili nakladalnik, ne da bi gledali druge možnosti",  je rekel irski živinorejec Albert Purcell.

Zgibni teleskopski nakladalniki so v zadnjih letih postali bolj priljubljeni zaradi njihove vsestranskosti in zaznanih prednosti pred tradicionalnim konceptom teleskopskega viličarja. Nemški proizvajalec Schäffer ponuja obsežno paleto, od katerih je eden - večji model 9640T - pred kratkim začel obratovati na Purcellsovi kmetiji. Uporabljajo ga za celo vrsto dejavnosti, vključno s polnjenjem in zlaganjem bal, za čiščenje slame in šotnih živinskih hiš.

Čeprav stroji tega nemškega proizvajalca morda niso običajni, jih to ni odvračalo od nakupa. 15 let so uporabljali John Deere 3800, leta 2018 pa je bil čas za zamenjavo in iskali so številne različne možnosti. Kot je povedal Albert Purcell, je najnovejša Schäfferjeva naprava 9640T izstopala. "Nismo samo šli ven in kupili nakladalnika Schäffer, ne da bi najprej pregledali vrsto drugih možnosti," pravi. »Pogledali smo na JCB in nato na demonstracijo vzeli Manitoujev stroj, ki ga je uporabil moj sin Daniel, ki je uvidel, da je preveč zapleten, in menil, da bi nam bil bolj všeč, če bi imeli enostavnejši stroj z manj možnosti za dolgoročne težave. Poznal sem nekaj uporabnikov Schäfferjevih nakladalcev, ki so imeli vsa dobra priporočila, zato je bil to pomemben dejavnik pri odločanju. «Ko smo prišli do izbire modela iz ponudbe, je bila potreba po ravni zmogljivosti še vedno razmeroma težka. Najpomembnejši dejavniki so bile dimenzije in bistvena okretnost. Ta merila so opredelila 9640T kot najbolj zaželen in tesno usklajen s prejšnjim John Deere 3800. Naključno je stroj dobavil lokalni prodajalec John Deere, ki je Schäffer predstavljal že več let in ponujal dodatno zagotovilo,  za poprodajno podporo.

Nemški inženiring

Drugi dejavnik, ki je okrepil privlačnost stroja, je bil nemški izvor, kar je za Alberta velik plus. »Nemška oprema je vedno zelo dobro zasnovana, kar sta nam z leti dokazala Fendtova traktorja, ki sta nam vedno dobro služila. Pri oblikovanju in celotni zgradbi Schäfferja, ki je izstopalo za nas, je bilo veliko dejavnikov in upamo, da bodo v prihodnjih letih pokazali zanesljivo storitev. «

9640T je eden najnovejših modelov iz ponudbe in ima široko paleto dodatkov, ki omogočajo prilagoditev individualnim zahtevam vsakega uporabnika. Med temi možnostmi je izbira prenosa. Standard ponuja HTF (Viskoka vlečna sila), ki zagotavlja najvišjo silo s hidrostatičnim sistemom. Druga možnost je SPT (Prenos Shäfeer moči), ki je elektronsko reguliran sistem z višjo stopnjo prefinjenosti v primerjavi s standardno ponudbo. Tretja in najobsežnejša možnost je SDCT (Schäffer menjalnik z dvojno sklopko), ki temelji na premiku moči, prenosu z največjo hitrostjo 40 km/h in funkcijo Eco. Za Purcells sistem SDCT ponuja višjo hitrost vožnje v primerjavi s standardno ponudbo, ki je omejena na 20 km/h.

Po izteku 500 ur in brez začetnih težav se uporabniki začenjajo zavedati zmogljivosti stroja. Prvi za pohvalo je motor Deutz. 9640T uporablja štirivaljni motor s 136 KM, ki ustreza predpisom o emisijah z uporabo dizelskega oksidacijskega katalizatorja in sistema SCR. Slednje se zlahka ponovno napolni z AdBlue iz tal, zahvaljujoč lokaciji rezervoarja za offshore sklopom.

Motor je lahko dostopen za vzdrževanje. Enodelni pokrov motorja se sprosti od zadaj in, ko je dvignjen, se lahko dosežejo vsi vidiki motornega prostora, vključno s filtri, ki so nameščeni vzdolž zunanjih robov prostora. Pokrovček za ponovno polnjenje rezervoarja za dizelsko gorivo se doseže tudi po dvigu pokrova.

Območje upravljavca

Kabina koristi enako pozornost pri oblikovanju in postavitvi. Vidljivost je dobra in Albert pohvali položaj osrednjega ogrodja, ki hvali zasnovo za »odličen pogled v vseh smereh in odličen položaj za vožnjo.« To je podprto z ozkimi stebri, medtem ko je zadnji pokrov enake širine kot kabina, kar pomeni, da so zadnji koti, mrtvi koti povezani, kar ne velja za stroje drugih proizvajalcev. Glavna desna krmilna ročica s sedeža omogoča aktiviranje funkcij nakladalnika in priključka ter vključitev pomičnega stikala naprej in nazaj. Večina operativnih funkcij na eni ročici prispeva k udobju. Tema oblikovanja, usmerjenega na uporabnika, se razširi tudi na pozicioniranje drugega glavnega krmilnega elementa, vključno z vsemi glavnimi krmilnimi stikali v seriji strateško postavljenih bregov na stranski konzoli in v osrednji površini armaturne plošče. Čeprav stroj ponuja veliko možnosti za doseganje visoke ravni naravnega prezračevanja skozi stranska okna in možnost zaklepanja vrat kabine v popolnoma odprtem ali delno odprtem položaju, ima stroj tudi klimatsko napravo s serijo strateško nameščenih vrat. Odzračevalne šobe, ki zagotavljajo dobro kroženje. Z maksimalno višino dviga od 5,4 metra, je v obsegu enote široka paleta nalog, sposobnost dviganja 4200 kg na to raven pa je nadaljnji dokaz zmogljivosti, ki jo nudi.

Najboljša pot naprej

je ProDig grabilna žlica, ki je bila kupljena za delo v povezavi z nakladalnikom in zamenjala zgrabljalnik na prejšnjem stroju. "Strižni grabilec je bil prepočasen in nam ni dal nobene resnične prednosti, saj se lahko premikamo po površini jame dovolj hitro, da ne dovolimo, da bi se vstavila sekundarna fermentacija," pravi Albert. "Zato smo videli, da je grabilna žlica najboljša pot naprej za novega nakladalca in lahko dela na polnjenju prehranjevalnega napajalnika z enim priključkom."

Med običajnim obratovanjem je stroj viden kot hiter in odziven, medtem ko je odlična kombinacija zmogljivosti, stabilnosti in kompaktnih dimenzij idealna rešitev za Purcell. Čeprav so zgodnje indikacije zelo pozitivne, resnično merilo novega stroja bo njegova dolgoletna uporaba, saj naj bi ponudil enako delovno dobo kot prejšnji John Deere stroj, ki ga je zamenjal.

Vendar pa se zdi, da bi zaradi ugodnosti, enostavnosti oblikovanja in trajne konstrukcije 9640T lahko postavil merilo uspešnosti podjetja.

levo: Notranjost kabine stroja je dobro postavljena in je bila odobrena s strani upravljavca. Vrata na obeh straneh kabine pomagajo pri dostopu.

desno: Pogled v notranjost motornega prostora z rezervoarjem za pranje vetrobranskega stekla na levi strani, medtem ko je polnjenje rezervoarja za dizelsko gorivo priročno preko centralno nameščenega pokrova.

Image

levo: Rezervoar AdBlue na napravi je na priročnem mestu za dostopne stopnice v ofsajdni kabini, zaradi česar je udobno ponovno polnjenje.

desno:  zagotovljen dostop v motorni prostor za pregled in redno servisiranje, filter za gorivo  je lahko dostopen za zamenjavo.

Image

desno: zaradi varnosti ta sistem za nadzor obremenitve opozarja pred nestabilnim delovanjem.

levo: Vidljivost iz nove kabine SCV Plus je pozitivna v vseh smereh.

levo: Zadnji hladilni radiatorji imajo možnost, da se določijo s povratno funkcijo ventilatorja.

desno: Ključna področja, kot je sredina, odražajo bistveno vzdržljivost konstrukcije

levo: Glavna nadzorna konzola vključuje novo zasnovo krmilne palice, ki nadzoruje vse glavne nakladalne in priključne funkcije ter smer vožnje. Vidljivost iz nove kabine SCV Plus je pozitivna v vseh smereh.

desno: Stroj uporablja osi ZF z nazivno močjo 20t.

Tehnične karikteristike

Več o opisanem teleskopskem kolesnem nakladalniku 9640T, si lahko preberete na spodnji povezavi.

Model 9640 T podrobno