Kaj je pomembno pri sušenju koruze?

In Novice by Maša Urbanija

Kalitev je pomembna faza v življenjskem ciklu pridelka, saj predstavlja trenutek, ko se zarodek v semenu začne razvijati in postane najprej kalček, nato pa dejanski pridelek.
Zlasti pri koruzi se kalitev zgodi s kombinacijo kisika, zunanje temperature in absorpcije vode v višini 30 % teže.

Kaljivost pa je dejavnik, ki kaže na zdravje zrnja ali semena: na primer pri koruzi visoka stopnja kaljivosti ne kaže le dobrih pogojev shranjevanja semena, temveč tudi njegovo sposobnost ustvarjanja donosnega pridelka. Pri drugih vrstah zrnja, kot je na primer ječmen, je bistvenega pomena ohraniti kaljivost, da se zagotovi boljša fermentacija, ki se izkorišča pri proizvodnji slada za proizvodnjo piva ali žganih pijač.

Toda kako se doseže visoka stopnja kaljivosti? Preprosto: s pravilno obdelavo, stabilizacijo in skladiščenjem koruze.

SUŠENJE KORUZE ZA SEME: ZAKAJ JE TAKO POMEMBNO?
Kot vemo, je glavni sovražnik sveže pospravljene koruze vlaga: prevelike količine lahko dejansko povzročijo razmnoževanje glivic in plesni ter prezgodnje kaljenje zrnja, kar ne bi ogrozilo le kakovosti, temveč bi povzročilo tudi velike gospodarske izgube.

Vlažnost koruze je običajno med 18 in 25 %, na to vrednost pa vplivata zlasti sezona žetve in lokalno podnebje. Če upoštevamo, da mora biti za optimalno skladiščenje brez tveganja vlažnost zrnja 13 %, lahko razumemo, kako pomembno je, da se postopek sušenja izvede že na začetku, da se zmanjša vlažnost in ohranita kaljivost in lastnosti koruze. Poleg tega je bistveno, da je sušenje homogeno, tj. da se celotna masa zrnja posuši enako, brez žarišč, kjer je vlažnost previsoka.

Zaradi svojih lastnosti je koruza odporno žito, ki prenese visoke temperature sušenja. Preden nadaljujemo, je treba razlikovati med koruzo za prehrano ljudi/živali in koruzo za setev.
Pri prvi je namreč pomembno, da se ohranijo hranilne lastnosti živila in ne njegova kaljivost, medtem ko je pri drugi prav kaljivost najpomembnejši dejavnik, ki ga je treba ohraniti.

Glede na vrsto koruze je torej treba izbrati ustrezno temperaturo in čas sušenja: pri koruzi, namenjeni za prehrano, se lahko doseže tudi 120°C, kar omogoča zmanjšanje vlažnosti za 4-5 % na uro sušenja, pri koruzi, namenjeni za setev, pa je zrnje izpostavljeno nižjim temperaturam in daljšemu času sušenja. Vse to pomeni, da zrnje ni izpostavljeno nenadnim temperaturnim spremembam, ki bi lahko ogrozile vitalnost njegovih kalivih sestavin.

Ekipa podjetja Mecmar  je zasnovala več serij mobilnih sušilnic, vsestranskih strojev, ki jih je enostavno uporabljati v vseh zunanjih pogojih za visoko zmogljivo sušenje s številnimi prednostmi. Stroj se prilagodi na velikost vaše kmetije in zahteve proizvodnje ter zagotavlja natančen, skrben in enakomeren postopek sušenja za vse vrste žit.

 

ZAKLJUČEK
Da ne bi ogrozili kaljivosti semenske koruze, je treba ukrepati takoj po žetvi. Pravilno posušena in shranjena koruza ohrani svojo kaljivost, zrna pa bodo lahko dala donosen pridelek.
Punudba Mecmar mobilnih sušilnic

Za več informacij kontaktirajte našo ekipo izkušenih specialistov za kmetijsko mehanizacijo po telefonu 070 377 720 ali po e-mailu prodajni.salon@brau.si.