Rešitev za okusnejše in bolj zdrave žitarice

In Novice by Maša Urbanija

Mecmar pražarna koruze: rešitev za okusnejše in bolj zdrave žitarice. 

Praviloma je treba sveže pridelano žito predelati in obdelati, da ga lahko uporabimo kot hrano za živali ali ljudi. Koruza, ki vsebuje veliko vlaknin in celuloze, mora biti pražena, da postane prebavljiva.

Zato podjetje Mecmar že desetletja načrtuje in izdeluje pražarne koruze. Koruzno zrnje takšno obdelavo potrebuje, ker ima posebno trdo prevleko, ki je ljudje ne morejo prebaviti, saj nimajo ustreznih encimov in črevesnih bakterij.

     
Enako velja za prežvekovalce, npr. govedo, ki ne more v celoti prebaviti koruze, če ni najprej pražena. Koruzna zrna vsebujejo škrob, organsko spojino, katere glavna funkcija je zaloga energije.
Zaradi svoje posebne strukture, mora koruza želatinirati. Pri tem voda in toplota spremenita strukturo škroba in ga naredita lažje prebavljivega. 

V fazi želatinizacije škroba je toplota, ki obdaja koruzo, nižja od običajne temperature pri praženju žit. V pražilnikih koruze Mecmar lahko na uro prepražimo do 10 ton izdelka.

Želite izvedeti več o njihovem delovanju in prednostih njihove uporabe? Nadaljujte z branjem članka!
Kako deluje pražarna koruze?
Med praženjem lahko koruza doseže temperaturo 120 °C. Vendar je treba paziti na sam postopek praženja: prevelika toplota v stiku s pridelkom lahko poškoduje zrna.

Kaj storiti z žitom, ko je praženo?
Ko pride iz pražarne, lahko zrnja takoj ohladite: preprosto jih položite v kmetijski sušilnik in vklopite kroženje hladnega zraka. S tem postopkom se izognete prekuhavanju zrnja, hkrati pa zagotovite enakomerno obdelavo zrnja.
Druga možnost je, da se pražena koruza približno 30 minut hrani v silosih, v katerih kroži vroč zrak. Zaradi toplote bo pražena koruza dobila značilno zlato barvo in še boljši okus, zato jo bodo živali z užitkom zaužile.
Če še vedno ne veste, katero pražarno za koruzo izbrati glede na velikost vaše kmetije, ne skrbite. Mecmar ima na voljo več modelov pražarn od katerih je vsak zasnovan za potrebe živinorejskih, industrijskih in krmnih podjetij.

 

Mecmar pražarno lahko varno uporabljate tudi za praženje vseh drugih vrst žit, namenjenih za prehrano ljudi, kot so oves, soja, … Ne smemo pozabiti, da toksini, ki se odstranijo med praženjem, predstavljajo tveganje ne le za živali, temveč tudi za ljudi.
Na kaj morate biti pozorni pri nakupu nove pražarne koruze?

Naj vas opozorimo na 4 glavne smernice:

 • ZAGOTOVILO ZA ENAKOMERNO IN HOMOGENO PRAŽENA ZRNA
  Od te prve točke je odvisna kakovost – in relativna prodajna vrednost – koruze. Videz zrnja po praženju je odločilen: vsa zrna morajo biti 100-odstotno pražena, s čimer se prepreči, da bi notranjost zrn ostala surova. Vendar je prav tako pomembno, da zrnje ostane nepoškodovano.
 • VSESTRANSKO UPORABNA PRAŽARNA
  Pomembno je, da s strojem lahko obdelujete vse vrste žit in da imate zagotovilo za najvišjo kakovost obdelave. Vsako podjetje mora imeti možnost prilagoditi postopek praženja glede na izdelek, ki se praži in na njegovo nadaljno uporabo.
 • SORAZMERNA ZMOGLJIVOST STROJA S KOLIČINO KORUZE
  Večja kot je količina praženega proizvoda, večjo toplotno moč mora stroj zagotavljati. Zato vam Mecmar ponuja 5 različnih modelov pražarn za koruzo, odvisno od posebnih potreb vašega podjetja.
 • VRSTA UPORABLJENEGA GORIVA GLEDE NA PORABO IN STROŠKE

Stroji za praženje koruze Mecmar so lahko opremljeni z gorilnikom na plin, utekočinjen naftni plin ali dizelsko gorivo, odvisno od zahtev posamezne stranke. Stroj za praženje žita je mogoče opremiti s toplotnim izmenjevalnikom. Ta z zadrževanjem toplote iz zraka, ki kroži v sistemu, zmanjša porabo energije, potrebne za delovanje sistema za praženje. Prav tako imate na voljo električna pražarna soje.
Za konec…

Ne glede na to, ali vaša kmetija potrebuje majhno, kompaktno pražarno koruze ali visoko zmogljiv model stroja, ima Mecmar rešitev, ki zagotavlja, da je praženje žita vedno odlično. Tako boste lahko izboljšali prebavljivost svoje koruze in povečali tržno vrednost svojega pridelka.

Še kratek povzetek prednosti praženja z Mecmar pražarno:

 • Izboljšana prebavljivost žita (+13 % v primerjavi s surovo koruzo).
 • Pražena koruza velja za čisto krmo. S praženjem koruze lahko učinkovito odstranite spore plesni in zmanjšate prisotnost škodljivih toksinov za vašo živino.
 • Manjša uporaba fermentirane krme pomeni boljše počutje živine.
 • Zelo hitro bodo zrna nežno, a enakomerno pražena in pripravljena za nadaljnjo prodajo ali krmljenje vaše črede. 

Če potrebujete dodatne informacije o Mecmar pražarnah žit, se obrnite na nas. 

Več informacij na 070 377 720 ali nam pišite na prodajni.salon@brau.si.