IMANTS ROTACIJSKI PREKOPALNIK ECO MIX

In Novice by Maša Urbanija

Živa tla so osnova za pridelavo kakovostne hrane in pomemben zaveznik v boju proti podnebnim spremembam. Slednje zato, ker tla skladiščijo ogljik in uravnavajo (deževno) vodo. Toda onesnaževanje, urbanizacija, erozija in prekomerno izkoriščanje ogrožajo kakovost tal.  Prav tako ima negativen vpliv na razporeditev vode v tleh uporaba fitofarmacevtskih sredstev.

Ekstremne vremenske razmere na žalost postajajo del našega vsakdana. Na primer, ob močnih padavinah obstaja večje tveganje za izpiranje tal in zadrževanje vode v zgornjih plasteh zemlje. Preprečevanje izpiranja in zadrževanje vode na površini je možno le s prisotnostjo zadostne količine organskih snovi v tleh. S pravilno pripravo in vzdrževanjem optimalno pripravljenih tal, omogočamo prepuščanje vode v nižje plasti in tem skladiščenje za sušne čase. Praksa je pokazala, da velik problem predstavlja tudi zbitost tal. Ta nastane zaradi težkih strojev in prevelikega števila obdelovalnih prehodov. Posledica zbitosti zemlje je, da se pridelki ne morejo pravilno ukoreniniti, s tem pa je motena oskrba korenin z vodo in hranili.

Rotacijski prekopalnik Eco-Mix je idealen stroj za reševanje teh težav.

KONCEPT ROTACIJSKEGA PREKOPALNIKA

Stroj je zgrajen tako, da se v enem prehodu spopade z vsemi zgoraj omenjenimi težavami (ponuja celo možnost neposrednega sajenja). Na ta način se izognete dodatnemu prehodu po obdelanih tleh. S takšno obdelavo zato prihranite tako čas kot tudi denar.

KAKO DELUJE?

Opcijsko lahko pred rotacijski prekopalnik ECO-MIX pritrdite podrahljač Culter 3.0, ki zagotavlja odpravo globinske zbitosti tal.Rotacijski prekopalnik ima na glavni gnani gredi, na katero so pritrjene lopatice, pritrjeno majhno vrtilno hitrost, tako da omogoča zajemanje in mešanje večjih grobih kosov zemlje. Zaradi edinstvene oblike in položaja lopatic ne pride do razmaza ampak zemlja ostane v grudah. Prav te omogočajo, da se organska snov zadrži v zračni vrhnji plasti tal, kjer jo lahko korenine rastlin s pomočjo mikroorganizmov tudi absorbirajo. Vsaka lopatica se ob polnem vrtljaju premakne za do 25 cm naprej, s tem pa se ustvarjajo idealno velike grude zemlje. Posledica tega je lepo zračna in prepustna zemlje. Idealna delovna globina je med 10 in 12 cm.

Glavna prednost ECO-MIX-a je, da zeleno gnojilo, hlevski gnoj in velike količine ostankov stroj enakomerno vmeša po celotni delovni globini.

Za več informacij pokličite 031/377-720 ali nam pišite na prodaja@brau.si